Translate

torstai 24. toukokuuta 2012

Virkattu kori

Noin viikko sitten se virkkauskärpänen sitten puraisi. Tässä sen tuloksena valmistunut virkattu sisustuskori ja muutama vinkki sellaisen väsäämiseksi.


-Kaksinkertaisella langalla ja suositusta pienemmällä virkkuukoukulla korin laidoista tulee tukevammat. Jos haluaa vielä entisestään tukevammat reunat, voi korin myös tärkätä jälkikäteen.
-Kiinteillä silmukoilla virkattunakorin seinämistä tulee tukevammat. "Väljempää" jälkeä saa aikaan esim. puolipylväillä.
-Kuvassa oleva kori on tehty ristin muotoisesta kappaleesta, jonka sakaroiden sivut on virkattu yhteen. Tällöin kulmat pysyvät paremmin muodossaan. Kulmikkaan korin voi myös tehdä virkkaamalla ensin pohja ja sen jälkeen reuna, kuten pyöreää koria tehtäessä. Tällöin korin kulmista ei kuitenkaan saa teräviä.
-Ennen varsinaisen työn aloittamista päätä korisi mittasuhteet. Tee myös pieni mallitilkku, jotta saat laskettua kuinka monta silmukkaa ja kerrosta tarvitset kutakin sakaraa varten.  Tarvittavien silmukoiden ja kerroksien määrä riippuu käytettävän langan paksuudesta, virkkuukoukun koosta ja käsialasta.

Ja sitten ei muuta kuin virkkaamaan...

1. Virkkaa alla kuvatun ristin mallinen kappale kiinteillä silmukoilla. Aloita tekemällä alasakaran leveyden verran ketjusilmukoita. Virkkaa ketjusilmukoiden päälle ensimmäiseksi kerrokseksi kiinteitä silmukoita. Käännä työ ja jatka kiinteiden silmukoiden virkkaamista. Tee joka kerroksen alussa yksi ketjusilmukka, jonka jälkeen jatka kiinteillä silmukoilla. Näin työn reunat pysyvät paremmin kuosissaan. Jos haluat tehdä raidallisen korin, vaihda väriä tasaisin väliajoin.
Kun alasakara on tarpeeksi korkea, lisää molempiin reunoihin tarpeeksi ketjusilmukoita sivusakaroita varten. Jatka kiinteillä silmukoilla virkkaamista kunnes sivusakarat ovat sopivan korkuisia. Jatka kiinteillä silmukoilla virkkaamista, mutta jätä sivusakaroiden silmukat pois työstä. Kun yläsakara on yhtä korkea kuin alasakara, lopeta työ.

2. Kun ristin muotoinen kappale on valmis virkkaa kahden sakaran reunat yhteen (=korin kulma) kiinteillä silmukoilla. Aloita virkkaaminen sakaran kärjestä ja etene sen juureen.

3. Virkattuasi sakaran juureen saakka, palaa takaisin kärkeen rapuvirkkauksella.

4. Kärkeen päästyäsi vahvista korin reuna virkkaamalla kerros kiinteitä silmukoita ja etene näin sakaran seuraavaan sivuun.


5. Yhdistä jälleen seuraavat sakaroiden sivut kiinteillä silmukoilla kärjestä juuren suuntaan ja palaa takaisin kärkeen rapuvirkkauksella. Sen jälkeen virkkaa kiinteitä silmukoitan korin seuraavaan reunaan. Jatka tähän tapaan virkkausta kunnes olet yhdistänyt kaikki korin kulmat kiinteillä silmukoilla ja rapuvirkkauksella sekä virkannut kiinteitä silmukoita korin kaikkiin reunoihin.

6. Virkkaa lopuksi kerros rapuvirkkausta korin kaikkiin reunoihin. Vaihtoehtoisesti voit myös koristella reunan esim. pitsivirkkauksella. Päätä langanpäät ja ota uusi korisi käyttöön :).

Ja näitähän voi tehdä sitten vaikka minkä värisiä, kokoisia ja mallisia, kun perusohje on hanskassa. Pieni kori valmistuu todella nopeasti. Pitänee seuraavaksi kokeilla pitsillä reunustettua, siitä toivottavasti saan kuvia sitten myöhemmin. Työn iloa! :)

5 kommenttia:

  1. Voisitko jossain kohtaa käydä läpi silmukat ja niiden tekemisen? Neulominen onnistuu, mutta virkkauksesta osaan vaan ketjusilmukan. Joten kiinteä silmukka, rapuvirkkaus ja lyhenteet kuten pp,p ja niin edelleen ovat ihan hepreaa :(

    VastaaPoista
  2. Heipä hei tinybot, kiva kun olet löytänyt palmikkopajan! Yritän laittaa tässä lähiaikoina noita eri virkkaussilmukoiden & -tapojen ohjeita, kunhan saan vähän kuvia tekstin tueksi. :)

    VastaaPoista
  3. Tosi kivan näköinen kori! Pitäisi itsekin kokeilla virkata koreja langasta, kun olen tähän mennessä virkannut niitä vain kuteesta. :)

    VastaaPoista
  4. Kiitoksia! Mäkin virkkailin muutaman noin kudekoreja, mutta neljän katkenneen virkkuukoukun ja kipeytyneiden käsilihasten jälkeen päätin jättää sen hetkeksi tauolle ja siirtyä "kevyempään" virkattavaan :).

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa tutulta. Mä sain tosin vain kaksi koukkua katki :D

    VastaaPoista